Pojem „kultivovaná perla“ znamená, že člověk napomáhá přirozenému procesu tvorby perel.Přírodní perl...
Kultivace perel
Pojem „kultivovaná perla“ znamená, že člověk napomáhá přirozenému procesu tvorby perel.
Přírodní perly jsou tvořeny živými měkkýši náhodně ve svém přirozeně vytvořeném váčku, bez zásahu člověka.
Zatímco kultivované perly jsou tvořeny v perlovém váčku, který byl vytvořen lidským zásahem. Do váčku se implantuje malý kousek tkáně.
Tento postup se provádí pomocí jádra nebo i bez, přičemž kousek tkáně je nezbytný za každých okolností. Jako jádro, nebo-li zárodek perly, se používají kousky mušle, vybroušené do tvary kuliček.
Obecně platí, že pokud se při kultivaci perel použije kousek tkáně společně s jádrem, vznikne kulatější perla.
V opačném případě, kdy se použije pouze kus tkáně bez jádra, vznikají perly nepravidelných rozměrů. Půlkulaté, oválné, barokní a jiné.
Takový proces je hojně využíván při kultivaci sladkovodních perel.
Zatímco perly mořské jsou obvykle kultivované s jádrem. Jsou to perly Akoya, jižního Pacifiku a Tahitské perly