Sladkovodní kultivované perly se pěstují ze slávek ve sladké vodě převážně v Číně (v jezerech nebo řekách).
V posledních letech se sice kvalita sladkovodních perel drasticky zlepšila, a výsledkem jsou čistší a lesklejší perly, přesto je pouze 20% vyprodukovaných perel vhodných do šperkařského průmyslu.
Pouze 0.003% je top kvality a jen 3% jsou souměrně kulaté. Zbylých 97% mají tvar baroque, půlkulatý a nebo oválný. Díky své masové výrobě jsou sladkovodní perly velmi oblíbené neboť jsou cenově dostupnější než ty mořské.
Jejich velikosti se pohybují od 1 do 13 mm, nejčastější na evropském trhu jsou mezi 6-9 mm.
To, co určuje tón sladkovodní perly, je původní skořápka, ve které byla perla pěstována.
V dnešní době existuje v Číně kolem 4000 pěstitelských farem, a díky nim je dostatek perel pro každou ženu.